GRAAFISET KUVIOT
Käyttöliittymäsuunnittelu
18.11.2016

Käyttöliittymäsuunnittelun merkitys verkkosivuilla

Verkkosivujen suunnittelu pitää sisällään paljon muutakin, kuin graafisen ulkoasun suunnittelun. Toimivan ja tarkoituksenmukaisen lopputuloksen saavuttamiseksi, on tärkeää huomioida myös sivuston käytettävyys. Käytettävyyteen vaikutetaan ottamalla käyttöliittymäsuunnittelu mukaan olennaisena osana sivuston suunnittelua, heti alkumetreiltä lähtien. Näin saadaan paketoitua myös sivuston sisältö ja toiminnallisuudet toimivaksi kokonaisuudeksi.

Käyttöliittymäsuunnittelun tarkoitus on ottaa huomion sivuston käyttäjän tarpeet ja tehdä sivuston käytöstä helppoa ja joustavaa. Sivustolla liikkuminen on tällöin vaivatonta, eikä asioita ja toimintoja tarvitse erikseen etsiä. Käyttöliittymäsuunnittelulla vaikutetaan myös sivuston konversioon, eli niihin toimenpiteisiin, joita sivuilla kävijöiden halutaan sivustolla tekevän. Näitä ovat esimerkiksi tuotteen tilaus, yhteydenotto tai tarjouspyyntö

Käyttöliittymäsuunnittelun merkitys korostuu erityisesti, mitä laajempi ja monimuotoisempi sivusto on. Kävijä tuskastuu sivustoon, jolta ei löydä etsimäänsä ja siirtyy herkästi kilpailijan sivustolle. Myös pienen sivuston kohdalla pystytään vaikuttamaan paljonkin käyttökokemukseen ja asiakastyytyväisyyteen. Hyvin suunniteltu käyttöliittymä ohjaa kulkua ja toimintoja sivustolla samaan tapaan yksiselitteisesti, kuin opasteet ohjaavat miljoonia matkustajia lentokentällä.

Käyttöliittymäsuunnittelussa, samoin kuin sivuston graafisen ulkoasun suunnittelussa, on tärkeää miettiä aluksi sivuston tavoitteet ja kohderyhmät. Sivuston rakenteesta tehdään rautalankamalli, jonka pohjalta pohditaan rakenne ja toimintalogiikka. Mallia testataan ja parannellaan oikeilta käyttäjiltä saadun palautteen pohjalta, kunnes se vastaa haluttua lopputulosta. Vasta tämän jälkeen voidaan lähteä tekemään sivuston teknistä toteutusta.

~

Päivi Hänninen

Graafisen alan asiantuntija, graafinen suunnittelija ja web designer. Studio Obran perustaja ja yrittäjä vuodesta 2006. Kahden jo aikuisikään ehtineen nuoren äiti.

Tilaa uutiskirje, jossa saat hyviä vinkkejä visuaaliseen markkinointiin liittyen, sekä linkin viimeisimpään blogiartikkeliini.Kirjoita vasemmalla oleva koodi

Blogiarkisto