GRAAFISET KUVIOT
Käyttöliittymäsuunnittelu
06.05.2019

Luovuus kukassa vai hukassa

Luova idea ei synny koskaan täysin tyhjästä, vaan se tarvitsee perustakseen suuren määrän taustatietoa, taitoa prosessoida tieto ja tuottaa siitä uudenlainen ratkaisu. Jotta voisi luoda uutta, mukana täytyy olla myös ymmärrys siitä, millaisia ideoita muut ovat tuottaneet.

Luova prosessi tarvitsee usein alkuun pinnistelyä aiheen parissa, kokeiluja, yrittämistä ja erehtymistä. Monesti idea syntyy pitkällisen työstämisen jälkeen niin, että ongelma siirretään sivuun ja tehdään jotain ihan muuta. Alitajunta saattaa jatkaa työstämistä, ja valmis ratkaisu tulee mieleen esimerkiksi heti ensimmäisenä aamulla herätessä.

Alitajunta työstää ajatuksia ja tuottaa ideoita omaan tahtiinsa kellosta ja kalenterista riippumatta. Se saadaan työskentelemään tehokkaimmin luomalla sille otolliset olosuhteet. On tärkeää viettää vapaa-aikaa ja lomia ilman tiukkaa aikataulutusta. Kun harrastamme ja teemme mukavia ja mieleisiä asioita, aivot lepäävät ja alitajunta paiskoo sillä välin töitä. Rento oleilu ja laadukas uni ovat luovuudelle parasta kasvualustaa.

Hyvät ideat syntyvät usein muualla kuin työpöydän ääressä. Aivot ja mieli pitävät rutiinien rikkomisesta ja työskentelystä erilaisissa paikoissa. Hyvän idean hippunen saattaa pyrkiä tietoiseen mieleen luontopolulla tai laiturin nokassa. Hyvät keskustelut, musiikki, teatteri ja ylipäätään kaikki wau-elämyksiä tuottavat asiat ovat hyvää polttoainetta luovuudelle.

Kun mieli saa vaeltaa vapaana ihan muiden asioiden kuin itse luomisprosessin parissa, idea saattaa alkaa yllättäen tuottamaan ituja kuin tyhjästä. Monet luovan työn parissa työskentelevät kuvaavat tätä vaihetta niin, että idea vain tupsahti päähän jostain, selittämättömällä tavalla.

Jos elämämme perustarpeet eivät ole kunnossa ja ajatukset harhailevat vaikkapa työpaikan tulevissa yt-neuvotteluissa tai lähiomaisen sairaudessa, on vaikea sulkea ikäviä asioita pois mielestä ja heittäytyä luomaan jotain uutta ja ainutlaatuista.

Yhdysvaltalainen psykologi Abraham Maslow kehitti vuonna 1943 aiheesta oman teorian, tarpeiden hierarkian kolmion, jossa alimmassa leveimmässä pohjakerroksessa ovat sellaiset fyysiset tarpeet kuin ruoka, vesi, lämpö ja lepo. Seuraavissa ylöspäin kapenevissa kerroksissa ovat turvallisuuden tarpeet, yhteenkuuluvuuden tarpeet, arvostuksen tarpeet, ja ylimmäisessä kerroksessa, kolmion kärjessä, ovat itsensä toteuttamisen tarpeet: luovuus ja lahjakkuus. Maslow’n teorian mukaan pohjakerrosten tulee olla kunnossa, jotta meillä on edellytykset olla luovia.

Toisaalta kautta aikojen, aina nykypäivään asti, on ollut myös niitä luovia ihmisiä, jotka ovat luoneet uutta niukoista puitteista huolimatta. Esimerkiksi kuvataiteen saralla monien menneiden aikojen mestareiden elämä oli niukkaa ja suorastaan köyhää. Silti luomisen palo ajoi heitä vastoinkäymisistä huolimatta eteenpäin.

Teksti perustuu osittain Juha T. Hakalan kirjaan Luova laiskuus: anna ideoille siivet (Gummerus 2013).

Studio Obran asiakaslehden Graafiset kuviot luovuushaastattelussa kolmen luovan alan yrityksen yrittäjää kertoo, kuinka he pitävät yllä omaa luovuuttaan hektisessä arjessa.

Mukana haastattelussa ovat:

• Sarjakuva-alan yrittäjät Liisa ja Arttu Seppälä, Pöyrööt-sarjakuva

• Valokuvaaja ja tekstiilisuunnittelija Jutta Kuure, Taiga Colors

• Maisemasuunnitteluhortonomi Jaana Hakola, Maisema-aula

Klikkaa Graafiset kuviot -lehden digiversioon:
https://issuu.com/studioobra/docs/graafiset_kuviot_2019

~

Päivi Hänninen

Graafisen alan asiantuntija, graafinen suunnittelija ja web designer. Studio Obran perustaja ja yrittäjä vuodesta 2006. Kahden jo aikuisikään ehtineen nuoren äiti.

Tilaa uutiskirje, jossa saat hyviä vinkkejä visuaaliseen markkinointiin liittyen, sekä linkin viimeisimpään blogiartikkeliini.Kirjoita vasemmalla oleva koodi

Blogiarkisto